news

ŠTA JE CIJANOAKRILAT I ZAŠTO JE BITAN U RADU?

Bojana Vasović

Cijanoakrilat je deo brzovezujućih lepkova koji se koriste u industriji, medicini i domaćinstvu. Izvedeni su iz etil cijanoakrilata. Cijanoakrilatna grupa u monomeru se brzo polimerizuje u prisustvu vode kako bi stvorila dugačke lance, čvrste veze. 

Glavni je sastojak svih savremenih lepkova za nadogradnju trepavica - do danas ne postoje lepkovi za trepavice (bezbedni za upotrebu)  koji ne sadrze cijanoakrilat. 

KOLIKO SE NALAZI CIJANOAKRILATA U LEPKU?

Većina lepkova sadrzi oko 90% cijanoakrilata, a preostalih 10% čine PMMA (polimetakrilat koji je komponenta koja zgušnjava lepak, dodaje veću čvrstoću i elastičnost), stabilizator (obično hidrokinon koji je komponenta koja odrzava lepak u tečnom stanju).

VRSTE CIJANOAKRILATA U LEPKOVIMA?

Metil cijanoakrilat - nalazi se u lepkovima starije generacije. Većina lepkova za trepavice više se ne proizvodi od metil cijanoakrilata jer nisu otporni na temperaturu, vodu, ulje ili toplotu. 

Etil cijanoakrilat - obično se koristi kao glavni sastojak lepkova novije generacije jer je prilično svestran i najjaču i najelastičniju vezu. 

Svi naši lepkovi su napravljeni od etil cijanoakrilata i preporučujemo vam da koristite cijanoakrilatni lepak na bazi etila za optimalne rezultate. 

Akril cijanoakrilat - najmanje popularna vrsta cijanoakrilata jer je sam po sebi prilično slab ali se ponekad dodaje u etil cijanoakrilate zbog smanjenja isparenja. 

 

Kompletnu ponudu naših lepkova mozete pogledati klikom na link 

 

 

 

 


Stariji post NOviji post


Ostavite komentar

Molimo pazite, komentari moraju biti odobreni pre nego što su objavljeni