news

ŠTA JE CIJANOAKRILAT I ZAŠTO JE BITAN U RADU?

Bojana Vasović

Cijanoakrilat je deo brzovezujućih lepkova koji se koriste u industriji, medicini i domaćinstvu. Izvedeni su iz etil cijanoakrilata. Cijanoakrilatna grupa u monomeru se brzo polimerizuje u prisustvu vode kako bi stvorila dugačke lance, čvrste veze. 

Glavni je sastojak svih savremenih lepkova za nadogradnju trepavica - do danas ne postoje lepkovi za trepavice (bezbedni za upotrebu)  koji ne sadrze cijanoakrilat. 

KOLIKO SE NALAZI CIJANOAKRILATA U LEPKU?

Većina lepkova sadrzi oko 90% cijanoakrilata, a preostalih 10% čine PMMA (polimetakrilat koji je komponenta koja zgušnjava lepak, dodaje veću čvrstoću i elastičnost), stabilizator (obično hidrokinon koji je komponenta koja odrzava lepak u tečnom stanju).

VRSTE CIJANOAKRILATA U LEPKOVIMA?

Metil cijanoakrilat - nalazi se u lepkovima starije generacije. Većina lepkova za trepavice više se ne proizvodi od metil cijanoakrilata jer nisu otporni na temperaturu, vodu, ulje ili toplotu. 

Etil cijanoakrilat - obično se koristi kao glavni sastojak lepkova novije generacije jer je prilično svestran i najjaču i najelastičniju vezu. 

Svi naši lepkovi su napravljeni od etil cijanoakrilata i preporučujemo vam da koristite cijanoakrilatni lepak na bazi etila za optimalne rezultate. 

Akril cijanoakrilat - najmanje popularna vrsta cijanoakrilata jer je sam po sebi prilično slab ali se ponekad dodaje u etil cijanoakrilate zbog smanjenja isparenja. 

 

Kompletnu ponudu naših lepkova mozete pogledati klikom na link 

 

 

 

 


Older Post Newer Post


Leave a Comment

Please note, comments must be approved before they are published